Rygfotografering coton de tuleár

Sådan gør du: Rygfotografering coton de tuleár

 

  • Kontakt en af de godkendte dyrlæger for at aftale dato og tidspunkt for rygundersøgelse af din hund. Hunden skal være mellem to og fire år på datoen for røntgenoptagelsen.
     
  • Køb rygrekvisition på DKK’s hundeweb. Du skal bruge datoen, når du bestiller tid hos dyrlægen:
     
  • Vælg Øjen-/Andre undersøgelser,
     
  • Vælg rekvisition type: Rygstatus. Rekvisitionen koster kr. 300, hvis du er medlem af DKK, som ikke-medlem koster den 385 kr. Pengene går til bedømmelsen og registrering af resultatet på Hundeweb. Husk at kontrollere, at ejers og hunds data er korrekte, inden du køber rekvisitionen.
     
  • Husk også at printe blodprøveark (du giver tilladelse til, at KU Sund må bruge blodet til at forske i diskusprolaps i racen), som du skal medbringe til dyrlægen.

 

Efter hunden er rygfotograferet, så sender dyrlægen billederne til en dyrlæge, der bedømmer billederne, og som sender resultatet ind til DKK, der igen registrerer resultatet på hundeweb, samt informerer ejer om resultatet.

Hvis der er forkalkninger, får man at vide, hvor mange og hvor de sidder på ryggen.

 

De røntgenfotograferende dyrlæger fortæller IKKE resultatet på dagen. Det er udelukkende dyrlægen, der bedømmer billederne, der sender resultatet til DKK. 

 

Klik her og læs om K-tal og diagnose-kort - hvad vil det fortælle?

 

Undtagelsesvis brug af hunde med K5 eller derover

Der findes ingen avlsrestriktioner hos coton de tulear, men hvis en coton får påvist rygstatus på K5 eller mere, skal man selvfølgelig overveje, om hunden kan/skal benyttes i avl.

 

DKKs regler for gravhundene er sådan, at man undtagelsesvis kan benytte hunde med flere end K5 forkalkninger i avl, hvis opdrætteren vurderer, at hundens samlede bidrag til racen vil være positivt.

 

Avlspartneren skal i så tilfælde altid have rygstatus K0, K1 eller K2, og opdrætteren kan blive bedt om at begrunde sit valg over for DKK. Der er dog nogle særlige forhold, man som opdrætter skal følges:

  • En hund med fem eller flere rygforkalkninger kan kun bruges i avl én gang
  • Skal hunden bruges i avl igen, skal mindst halvdelen af det første kuld være rygfotograferet
  • Der skal desuden indsendes en ansøgning til DKK’s Sundhedsudvalg med en sammenfatning af resultaterne, samt en beskrivelse af, hvordan hunden kan bidrage positivt til racen.
dkk fci agria drclauders